انواع قهوه از نظر نژاد ( عربیکا ، روبوستا )
قهوه عربیکا
دانههای نژاد عربیکا (arabica) که بیشترین میزان تولید قهوه را در جهان به خود اختصاص داده اند، نسبت به گونه روبوستا گرانتر و البته با پیچیدگی طعمی بیشتر هستند. درختهای این نوع قهوه در ارتفاعات ۸۰۰ تا ۲۰۰۰ متری از سطح دریا کاشته میشود.
دانههای قهوه عربیکا حدود یک و نیم درصد کافئین دارند که کمتر از نوع روبوستا است. با این حال، چربی و ترشی بیشتری دارند و همین ویژگی باعث میشود طعم دلنشینتری داشته باشند. از طرفی چون این قهوه در ارتفاعات بالا رشد می کند میزان قند بالاتری دارد و انرژی بیشتری به شما منتقل می کند.
قهوه روبوستا
درختهای قهوه روبوستا در ارتفاعات پایین تا ارتفاع ۸۰۰ یا ۹۰۰ متری کاشته میشوند. این درختها ارتفاع بلندتر و مقاومت بیشتری نسبت به درختهای عربیکا دارند.
این نوع قهوه در دنیا کمتر کاشته میشود چون طرفداران کمتری دارد. دلیل آن هم میزان بالای کافئین و در نتیجه طعم تلختر آن است. کسانی که نوشیدنیهای سنگین و تلخ مثل اسپرسو را ترجیح میدهند، رابطه خوبی با قهوه روبوستا دارند.
به طور کلی در بین انواع قهوه ، هر وقت به دنبال گرفتن خامه و کرما از نوشیدنیتون بودید باید از قهوه روبوستا استفاده کنید مثل قهوه ترک و اسپرسو که خامه در آنها بسیار مهم می باشد.
تفاوت انواع قهوه عربیکا و قهوه روبوستا
نژاد عربیکا و روبوستا اصلی ترین نژادها در بین انواع قهوه می باشند که تفاوت های اساسی نیز با هم دارند. از نحوه کاشت گرفته تا طعم و عطر و بو، اما این تفاوت ها به مواردی که به صورت مختصر در بالا به آن ها اشاره شد محدود نمیشود و این دو نژاد حتی در شکل دانه هایشان نیز با یکدیگر تفاوت دارند.
در بین تمام دانه های قهوه اگر دقت کنید یک خط مرکزی وجود دارد. در قهوه عربیکا این خط به خاطر شرایط آب و هوایی اصولاً زیگزاگی می باشد در حالی که در دانه روبوستا این خط صاف است. از طرفی دیگر دانه عربیکا اصولاً جنس سخت تری نسبت به روبوستا دارد.
تشخیص ظاهری دانه عربیکا و روبوستا
1. شکل ظاهری دانه : اصولاً دانه های عربیکا حالت کشیده تر و به نوعی بیضی شکل می باشند، در حالی که دانه های روبوستا گرد و دایره ای می باشند.
2. خط وسط دانه قهوه : دانه های قهوه همگی دارای یک خط وسط می باشند که این خط در دانه های عربیکا اصولاً کمی حالت منحنی شکل دارند، در حالی که در دانه های روبوستا این خط صاف می باشد.
3. برآمدگی دو طرف : دانه های روبوستا اصولاً تپل می باشند و دو طرف دانه به نوعی لُپ دارند! در حالی که در دانه های عربیکا دو طرف خط وسط تخت می باشد.
4. تفاوت رنگ خط دانه : خط وسط دانه که قبلاً اشاره کردیم در دانه های عربیکا روشن است (سفید یا زرد) در حالی که این خط وسط در دانه روبوستا، معمولاً تیره است (به رنگ خود دانه قهوه)
تفاوت عربیکا و روبوستا بصورت خلاصه:
- دو نژاد دانه قهوه داریم: عربیکا و روبوستا.
- عربیکا و روبوستا نژاد قهوه هستند. مثل نژاد انسان است که سیاهپوست داریم و سفید پوست.
- دانه های روبوستا تلخ هستند. اما دانه های عربیکا معمولاً به ترشی می زند (نه همیشه).
- کافئین دانه های روبوستا بیشتر از عربیکاست.
- قیمت دانه قهوه عربیکا بیشتر از روبوستاست.
- قهوههای توی بازار معمولاً ترکیبی از دانه های روبوستا و عربیکاست. به این ترکیب می گوییم میکس یا بلند (Blend)
- پر کافئینترین میکس، میکس ۱۰۰ درصد روبوستا هست. خیلی هم تلخ است.
- کم کافئین ترین میکس، میکس ۱۰۰ درصد عربیکا هست. معمولاً ترش است.
معمولاً هر بسته قهوه، ترکیبی از عربیکا و روبوستا است.
مثلاً در یک بسته قهوه ممکن است نصف آن عربیکا و نصف آن روبوستا باشد.
به این نوع قهوه می گویند ۵۰-۵۰.
یا مثلاً اگر ۳۰ درصد قهوه ای عربیکا باشد و ۷۰ درصد آن روبوستا، به آن می گویند ۳۰-۷۰
کدامیک بهتر است، عربیکا یا روبوستا؟
قهوه نوع عربیکا خوش عطر و طعم تر از روبوستا است. و روبوستا هم کافیئنش بیشتر است. به همین دلیل قهوه های بازار ترکیبی از هر دو نوع هستند.به این ترکیب میکس می گوییم.
آیا ترک و فرانسه هم به صورت میکس است؟
اکثر نوشیدنی های قهوه، از جمله خانواده اسپرسو (تک، دوبل، لاته، کاپوچینو، آمریکانو) و همین طور قهوه ترک و فرانسه به صورت میکس هستند.