منظور از اصطلاحات آروما،بادی،طعم یاد و افتر تست چیست؟
آروما یا همان رایحه
وقتی که فنجان قهوتون را برمیدارید اولین چیزی که تجربه میکنید آرومای قهوه است.ایوانجلوس کولوگو رهبر باریستا و عضو تیم رقابت در واچ هاوس در لندن است. او در مسابقات قهرمانی باریستای ۲۰۲۰ انگلیس به مقام سوم رسید.
ایوانجلوس توضیح میده که “آروما یکی از شاخصه های اصلی تعیین کننده طعم خوب یا بد اسپرسو است”. همچنین او میگه که آروما به شما نشان میده که آیا درحال تجربه یک قهوه آشنا هستید یا یک قهوه کمی غیرمعمول.
همچنین باید دقت داشته باشید که حس بویایی و چشایی انسان با هم رابطه تنگاتنگی دارند. درواقع زبان انسان فقط برای طعم های اصلی تر مثل تلخی، شیرینی و احساس دهانی گیرنده دارد. بسیاری از طعم یادهای پیچیده و ظریف درواقع از حس بویایی شما دریافت میشود.
ایوانجلوس توصیه میکنه که برای لذت بردن از آرومای اسپرسو حسابی وقت بذارید. او میگوید “همه فکر میکنند اسپرسو چیزیه که باید اونو سریع بنوشی و بری به کارات برسی. شما هیچوقت برای لذت بردن و داشتن یک تجربه ی کامل از اسپرسو، وقت اختصاص نمیدید.”
” آروما اون لحظه جادویی است که میتونه شما را به خاطرات ببره یا شما را به سرزمین های کشف نشده هدایت کنه.”
پس دفعه بعد که در حال چشیدن اسپرسو بودید، در آرومای آن نفس بکشید و کمی فکر کنید. بنظرتون نا آشنا میاد؟ آیا عطر و طعم خاصی داره، یا شما رو یاد یک خوردنی خاص نمیندازه؟ این کار میتونه به شما اطلاعاتی بده که در بقیه کاپینگ قهوه و تفسیر اسپرسو شما را راهنمایی میکنه.
بادی
تایلر هیکموت، باریستا و مدیر کافه موجو در اوکلند نیوزلنده. او میگه: “بادی یا بدنه اساساً غلظت قهوه بر روی زبان شماست”. بادی اسپرسو که به آن بافت یا احساس دهانی هم میگن، میتونه سبک و ظریف تقریباً مثل چای باشه و یا غلیظ و سنگین مثل عسل گرم.
بادی اسپرسو میتونه بسیار متفاوت باشه. انواع بادی اسپرسو میتونه روغنی، خامه ای، آبدار یا سیروپی (شربتی) باشه.
تایلر میگه: “اگر بادی سبک تر دوست دارید، به دنبال دانه قهوه ای باشید که عطر و طعم گلی داشته باشه، مثل قهوه اتیوپپی شسته شده. این قهوه برای شما دلپذیرتر خواهد بود.”
او همچنین اضافه کرد معمولا کسانی که طعم های میوه ای و مرکبات در قهوشون دوست دارند بادی سبک تر را ترجیح میدن.
برای اینکه واقعا بادی اسپرسو را ارزیابی کنید اجازه بدین قبل از نوشیدن، کمی روی زبان شما بمونه. حتی اگر بخواین میتونید آن را دور دهانتون بچرخونید. حین این کار، بافت قهوه را حس کنید و فکر کنید که شمارو یاد چه چیزی میندازه.
طعم یاد
وقتی یک جرعه قهوه مینوشید چه مزه ای احساسی میکنید؟ طعم یاد اسپرسو یا Flavour بستگی به چند چیز داره که شامل مشخصات رست قهوه و خاستگاه دانه های قهوه میشه.
معمولا رست های دارک تر طعم های برشته تر و “سنتی” تر دارند، درحالیکه رست های لایت تر بیشتر خاستگاه قهوه را به نمایش میگذارن و معمولا دارای نوت های طعم دقیق تر با اسیدیته (ترشی) بالاتر هستند.
خاستگاه نیز در کاپینگ قهوه و تجربه چشیدن تاثیر میگذاره. مثلا قهوه اندونزی معمولا با نوت های دودی یا خاکی همراهه، در حالی که قهوه اتیوپی عموما به عنوان یک قهوه سبک، میوه ای و گلی تعریف میشه.
بدست آوردن اطلاعات درباره دانه های قهوتون، فرآیندهایی که روی آنها انجام شده و منشا و خاستگاه آنها میتونه بینش بیشتری درباره کاپینگ قهوه به شما بده.
وقتی میخواین بفهمید که دقیقا چه چیزی را میچشید، لازم نیست زیاد آن را خاص کنید. مثلا سریع سراغ توت ها یا ترنج نروید.
با یک گروه گسترده تر شروع کنید. آیا عطر و طعم میوه ای حس میکنید؟ اگر بله، بیشتر به مرکبات نزدیکه یا مثل توت هاست؟ میتونید از نمودار عطری قهوه (flavor Wheel) هم به عنوان مرجع استفاده کنید. شناسایی طعم های جدیدی که قبلا در اسپرسو ندیده بودید نیز میتونه به شما کمک کنه تا ذائقتون را قوی کنید.
افتر تیست یا finish
افترتیست قهوه طعمی است که پس از نوشیدن قهوه بر روی زبان شما و انتهای دهانتان باقی میمونه.
ایوانجلوس میگه: “افترتیستی خوبه که مدت طولانی باقی میمونه و شما را به یاد چیزی که دوست دارید می اندازه، مثل میوه ی شیرین.” با یک پایان خوب، از طعمی که در دهانتان مانده لذت میبرید و همانطور که آن را مزه میکنید به آرامی محو میشه.
او اضافه میکند “من همیشه هنگام انتخاب قهوه برای اسپرسو به افترتیستی که داره بسیار توجه میکنم. من دوست دارم مشتری وقتی آخرین جرعه قهوه اش را نوشید تجربه مثبتی از آن برایش باقی بمونه.”
از آنجایی که افترتیست آخرین چیزیه که بعد از نوشیدن اسپرسو به یاد شما میمونه، میشه از آن به عنوان یک فرصت برای تاثیرگذاری مثبت بر روی مشتری استفاده کرد.
اغلب اوقات شیرینی به عنوان افترتیست مطلوب برای اسپرسو تصور میشه، در حالی که خشکی و اسیدیته ی غالب کمتر ترجیح داده میشه. شما نباید اسپرسو را “بشویید”. یعنی پس از آن سریع آب نخورید و دهانتان رو نشویید تا از حس آن در دهانتان لذت ببرید.